Den improviserande kocken - Spaghettigratäng á la kaos
Resten av familjen är iväg och käkar middag hos några vänner, känner mig inte riktigt på topp idag så jag valde att stanna hemma. Började känna mig lite hungrig så jag gick o kollade vad vi hade i skafferiet, och då det enda jag hittade i basmatsväg var spaghetti fick jag den briljanta idén att göra spaghettigratäng. Det kan väl inte vara så svårt tänkte optimisten inom mig. Så jag letade upp recept på internet och satte igång. Här följer grundrecept samt mitt eget "något" justerade recept.
Grundrecept:
Ingredienser
150 g spaghetti
1 msk olivolja
1 lök
2 vitlöksklyftor
3 ägg
1 1/2 dl grädde
150 g riven getost
Salt
Peppar
1 msk timjan
6 torkade tomater, fint hackade
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka spaghettin al dente enligt förpackningen, och låt den rinna av.
Hacka lök och vitlök och fräs dem i olivoljan i ca tre minuter. Vispa upp äggen i en skål, blanda dem med grädden och 100 g av den rivna getosten, salta och peppra.
Häll spaghetti, lök, vitlök, timjan och de torkade tomaterna i skålen. Överför därefter blandningen till en låg form och strö över resten av getosten.
Låt stå i ugnen i ca 20 minuter.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mitt recept:
Ingredienser
150 g sphagetti
En skvätt olivolja
så lite lök som möjligt
1 vitlöksklyfta
3 ägg
1 ½ dl mjölk
Så mycket riven apetina tills du smakar den och märker att det kommer smaka skit i gratängen
Riven herrgårdsost tills den ramlar i bitar
salt
peppar
paprikakrydda
6 hackade soltorkade tomater
ca 5 skivor sönderriven rökt skinka
Gör så här
sätt ugnen på 200 grader
Koka spaghettin tills den verkar lagom mjuk.
Öppna kylskåpsdörren och upptäck att det du trodde var en förpackning med grädde egentligen var gräddfil. häll i mjölk i bunken istället. Blanda i äggen. Ta fram en lök, dela den på mitten och börja hacka. Släng den för att det inte går bra, skär loss två bitar från andra halvan, hacka, upptäck att du glömt att det svider i ögonen när man hackar lök. Få ont i ögonen. Upptäck att du bara har en vitlöksklyfta hemma, hacka den. Glöm sätta på värmen på plattan när du ska bryna löken. Fundera på varför det inte händer något i stekpannan. Riv ner apetina istället för getost i smeten. Smaka en bit. Sluta genast riva ner apetina. Riv ner lite herrgårdsost tills den smular och har sig. Hacka de soltorkade i bitar. Riv sönder några skivor rökt skinka.
Släng i allt i bunken och rör om, riv lite ost över. Kom på att du glömt krydda. Släng över lite salt, peppar och paprikakrydda. Skjuss in i ugnen i 20 minuter. Låt disken stå.
Kan tillägga att den faktiskt blev god. Smakade lite mycket vitlök så det var bara tur att jag inte hade i 2 klyftor.
Jag gjorde något liknande en gång. Tog en billyspan pizza och slängde in i mikron på ca. 2 minuter. Sen tog jag bara ut den och åt! Avnjöts med en folköl utav märket Falcon har jag för mig... Eller var det Norrlands? Aja GÖÖÖT!